Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας




















Η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου, είναι η Πρωθιέρεια της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
24 Μαρτίου 2008 θα τελεστεί , η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, από την οποία θα ξεκινήσει το ταξίδι της σε όλο τον Κόσμο για να καταλήξει στο Πεκίνο.
Στον Απόλλωνα θα προσευχηθεί η ιέρεια για το άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας λέγοντας:

«Απόλλωνα θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός,στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα για τη φιλόξενη Πόλη του Πεκίνου.
Και Εσύ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σε όλους του λαούς της γηςκαι στεφάνωσε του νικητές του ιερού αγώνα».

Να ένας λόγος να είσαι περήφανος για τη χώρα σου.

Η αφή της ολυμπιακής φλόγας και η λαμπαδηδρομία τελέστηκαν για πρώτη φορά το 1936 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Η ιδέα ήταν του Γερμανού καθηγητή και μέλους της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ. Καρλ Ντιμ ο οποίος και την εισηγήθηκε στην Οργανωτική Επιτροπή των ΧΙ Ολυμπιακών Αγώνων. Από τότε η αφή της φλόγας γίνεται πάντα στο ναό της 'Ηρας στην Αρχαία Ολυμπία.



Από εκεί η δάδα αναμμένη ταξιδεύει στα χέρια λαμπαδηδρόμων μέχρι να φτάσει στη πόλη όπου θα διεθαχθούν οι Αγώνες. Η είσοδος του τελευταίου λαμπαδηδρόμου στο ολυμπιακό στάδιο της εκάστοτε διοργανώτριας πόλης και το άναμμα του βωμού σηματοδοτούν ουσιαστικά την έναρξη των Αγώνων. Από το 1936 έχουν γίνει συνολικά 16 λαμπαδηδρομίες με μεγαλύτερη αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων του Σύδνεϋ η οποία διήρκεσε συνολικά
100 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: